Torek, 16 julij 2024
Iskanje

Z Mušičem obsojeni na upanje

V Moderni galeriji na ogled tudi v Trstu najdene risbe iz taborišča Dachau

28. feb. 2020 | 17:30
Dark Theme

V Moderni galeriji so v četrtek zvečer svečano odprli razstavo dachauskih risb Zorana Mušiča Obsojeni na upanje. Med njimi je na ogled 23 risb, ki jih je zgodovinar Franco Cecotti leta 2016 nepričakovano odkril v tržaških arhivih Vsedržavnega združenja partizanov Italije (VZPI-ANPI) in inštituta IRSML. Risbe hrani tržaški muzej Revoltella, ki jih je ob tej priložnosti posodil Moderni galeriji. Ob omenjenih delih pa so na ogled postavljene še posamezne dachauske risbe iz Slovenije in ožji izbor del na papirju iz cikla Nismo poslednji ... iz javnih in zasebnih zbirk v Sloveniji in Italiji.

Z Mušičem obsojeni na upanje

Razstavljena dela spremljajo posamezna pričevanja preživelih taboriščnikov, kot tudi osvoboditeljev tega zloglasnega uničevalnega nacističnega taborišča. Razstava je posvečena dečku in enemu izmed taboriščnikov Eriku Fischerju, pričevanje o njegovem življenju v Auschwitzu pa je eno izmed pretresljivejših pričevanj izpisanih ob razstavljenih delih.

Razstavo je odprla direktorica Moderne galerije Zdenka Badovinac, prisotne pa je nagovorila tudi direktorica tržaških muzejev Laura Carlini Fanfogna. Častni pokrovitelji razstave so Skupnost internirancev Dachau (Ljubljana), Legebitra in Judovska skupnost iz Trsta.

Razstava Zoran Mušič: Obsojeni na upanje – risbe iz Dachaua je v Moderni galeriji na ogled do 3. maja.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava