Torek, 16 julij 2024
Iskanje

V Spacalov spomin

V tržaški galeriji Cartesius lep izbor grafik Lojzeta Spacala

Trst |
3. jul. 2019 | 10:39
Dark Theme

Lojze Spacal je bil prijatelj galerije Cartesius, ki v Trstu domuje že skoraj 50 let. Leta 1971 so galerijske prostore, ki so se takrat nahajali v Ulici Giulia, odprli ravno z razstavo njegovih del, tisti prvi postavitvi pa je sledilo vsaj 12 Spacalovih razstav. Najnovejša je tačas na ogled v razstavnih prostorih v Ulici Carducci, kamor se je galerija preselila leta 2000. Galerist Valentino Ponte je iz bogate zbirke zbral približno 25 del tržaškega slikarja in grafika (1907-2000), med katerimi je tudi nekaj takih, ki so bila doslej redkeje razstavljena. V večini primerov gre za lesoreze, obsegajo pa širok časovni razmah v skoraj 70-letni Spacalovi produkciji; razstavljena dela so nastala med letom 1947 in 80. leti prejšnjega stoletja.

Spominska razstava Ricordando Lojze Spacal, ki bo v galeriji Cartesius na ogled do 19. julija, ponuja vpogled v najbolj priljubljene Spacalove motive: Savudrija, ankaranske soline, čolni na istrski obali, kraške hiše. Posebna pozornost je namenjena črno-belim grafikam, katerim so v galeriji pred nekaj leti posvetili posebno razstavo. Industrijske periferije se prepletajo z »ljudskimi naselji« in vrtiljaki, viseči čolni s pročelji kraških hiš in istrskimi baladurji. Na ogled je postavljeno tudi Pogorišče, s katerim je Lojze Spacal leta 1958 osvojil veliko mednarodno nagrado na beneškem grafičnem bienalu; lesoreza obstaja več verzij, nas opozori Valentino Ponte, Spacal je namreč rad spreminjal barve oken na pročelju.

Hommage Lojzetu Spacalu si je mogoče v galeriji Cartesius v Ulici Carducci 10 ogledati od torka do sobote med 10.30 in 12.30 ter 16.30 in 19.30. Razstavljena dela so tudi naprodaj.

Več v današnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava