Ponedeljek, 15 julij 2024
Iskanje

Alaphilippu razgibana etapa s trinajstimi vzponi

Tadej Pogačar je prispel na cilj več kot pet minut za zmagovalcem, stanje na vrhu skupne lestvice pa se ni spremenilo

Marke |
16. maj. 2024 | 17:18
Dark Theme

Francoz Julian Alaphilippe je zmagovalec 12. etape kolesarske dirke po Italiji, slovenski as Tadej Pogačar pa ostaja na prvem mestu v skupnem seštevku.

Razgibana etapa s trinajstimi vzponi, med njimi štirimi kategoriziranimi, je bila pisana na kožo ubežnikom. Julian Alaphilippe se je v beg podal že 125 kilometrov pred ciljem, večino časa je kolesaril z domačinom Mircom Maestrijem (Team Polti Kometa), na zadnjem vzponu deset kilometrov do cilja pa se je otresel še slednjega in s prednostjo več kot pol minute pred najbližjimi zasledovalci prečkal ciljno črto v Fanu v Markah.

Enaintridesetletni član Soudal-Quick-Stepa je zabeležil 42. zmago v karieri, prvo na premiernem nastopu na Giru. Alaphilippe se lahko zdaj pohvali z etapnimi zmagami na vseh treh največjih dirkah; na Touru je dobil šest etap, po eno pa ima po Španiji in Italiji.

Tadej Pogačar je skozi cilj prišel več kot pet minut za zmagovalcem in je v skupnem seštevku zadržal dve minuti in 40 sekund prednosti pred Kolumbijcem Danielom Martinezom (Bora-hansgrohe) ter 2:56 pred Britancem Geraintom Thomasom (Ineos Grenadiers).

V petek je na sporedu pretežno ravninska etapa, v soboto pa sledi druga vožnja na čas na letošnjem giru.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava