Sreda, 31 julij 2024
Iskanje

»Je veter prijatelj ali nasprotnik?«

Intervju z lokostrelskim trenerjem Morenom Granzottom po ekipnih preizkušnjah na pariških olimpijskih igrah

Trst |
30. jul. 2024 | 12:53
Dark Theme

Lokostrelskega trenerja Morena Granzotta smo zmotili le nekaj minut po porazu italijanske moške ekipe v četrtfinalu. Rezultat, 2:6 za gostitelje Francoze, Bazovca ni presenetil.

Nejevoljni ste. Ali italijanski lokostrelci niso več kandidati za kolajno?

Ostali tečejo, pri nas pa sistem ne deluje dobro. Privatni interesi prevladujejo nad športnimi. Tu mislim tudi na izbire selektorja, kjer včasih prevladuje lokalpatriotizem. To vse se kaže predvsem na mladinski ravni, zato v Italiji ni še generacijske zamenjave.

Ali v Pariz niso odpotovali najboljši »azzurri«?

So, ampak brez premišljenega dela na mladinski ravni, ne moreš dobiti zamenjav. Danes (včeraj op.a.) je med Francozi nastopil 17-letnik, v Italiji pa tako dobrega mladega lokostrelca sploh ni na vidiku.

V Parizu zagotovo izstopa že deseta zlata kolajna Korejk v ekipnem tekmovanju, kjer so nepremagane od leta 1988. Zakaj so nepremagljivi?

Sprva naj povem, da dvomim, da bo kdo v kakem drugem športu presegel ta rekord. Vprašljivo je že, če ga bo kdo kdaj sploh dosegel. A o tem italijanski mediji sploh niso poročali.

V Južni Koreji prevladuje drugačna kultura. Tam so prave »mašine«, tehnika je vrhunska. Prvih šest mesecev pilijo izključno teorijo, a to je tam mogoče. Težko bi tak pristop vpeljal pri nas. Obenem je odnos drugačen: korejska trenerka je ob tekmi ponavljala, da je »veter prijatelj«, pri nas pa se velikokrat sliši, da »veter močno moti«. Zdaj pa premislite, v kateri situaciji bo tekmovalec bolj miren. Skratka, veliko napak delamo že trenerji.

Pa tudi raven se je močno dvignila: ven iz rumenih krogov ne smeš, sicer nisi več konkurenčen. Pri ženskah so Korejke res izvenserijske, pri moških pa je bolj izenačeno.

Celoten intervju lahko preberete v današnjem (torkovem) Primorskem dnevniku na olimpijskih straneh.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava