Torek, 16 julij 2024
Iskanje

Mladim dajmo možnost, da izrazijo svoje talente

Letošnji občni zbor Zveze slovenskih kulturnih društev je potekal v Ronkah

Ronke |
12. maj. 2024 | 8:20
Dark Theme

Svoj 58. redni občni zbor je Zveza slovenskih kulturnih društev (ZSKD)tokrat organizirala v Laškem. Po načelu rotacije je bila letos na vrsti goriška pokrajina, za Ronke so se odločili, da bi bili blizu vsem, ki se v tistih krajih posvečajo slovenski kulturi. Občni zbor je postregel z dobrodošlo novostjo, glosarjem s tehničnim izrazoslovjem za tretji sektor, ki ga je v sodelovanju z ZSKD pripravil Slovenski raziskovalni inštitut (Slori).

Sobotni občni zbor, ki mu je predsedovala Jana Pečar, pokrajinska predsednica ZSKD za Goriško, je uvedel nastop kvinteta klarinetov in saksofonov Pihalnega orkestra Kras iz Doberdoba ter harmonikarja Ivana Muccija.

Nastop kvinteta klarinetov in saksofonov Pihalnega orkestra Kras iz Doberdoba (FOTODAMJ@N)
Nastop kvinteta klarinetov in saksofonov Pihalnega orkestra Kras iz Doberdoba (FOTODAMJ@N)

Deželna predsednica ZSKD Živka Persi je v svojem poročilu uvodoma razmišljala o pomenu kulturnih društev v današnjem času in prostoru, spomnila se je društva Jadro iz Ronk, ki je pred kratkim prekinilo svoje delovanje. »Društva so prva in najbolj izpostavljena postojanka pri oblikovanju podobe nekega kraja,« je bila jasna predsednica ZSKD.

Predsednica je omenila tudi Gorico in Novo Gorico, ki bosta prihodnje leto Evropska prestolnica kulture. S tem v zvezi je omenila projekt, ki ga pri zvezi ravnokar prijavljajo na razpis Small Projects Fund. Persi je spregovorila o mladih, ki jim je treba dati možnost, da izrazijo svoje talente, da so odločevalci in ne le pasivni spremljevalci. To so lani dokazali s projektom Tržaška osmica, ki so ga izpeljali v okviru Slofesta ali na mladinskem večeru, ki je bil v četrtek na sporedu v Števerjanu, in z vse večjo angažiranostjo na Videmskem. Potem je tukaj še mednarodna mladinska likovna kolonija, ki želi prispevati h gradnji skupnega kulturnega prostora.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava