Nedelja, 14 julij 2024
Iskanje

Vse več Messijev in Ronaldov

Dario Frandolič je pred kratkim obiskal Nizozemsko

14. dec. 2018 | 14:52
Dark Theme

Dario Frandolič je trener, profesor, režiser, predvsem pa velik ljubitelj nogometa. S septembrom je odšel v pokoj in zdaj se lahko stoodstotno posveti tistemu, kar mu je najbolj všeč: nogometni žogi. Prav ta okrogel predmet je še najbolj pri srcu doberdobskemu trenerju, ki uči mlade nogometaše uči tehniko po Coerjevi metodi.

»Kot nas uči praksa, tako je trdil tudi nizozemski strokovnjak Wiel Coerver, je mogoče osnovno tehniko osvojiti zelo hitro v otroški dobi. Kasneje je to vedno težje,« je uvodoma povedal Frandolič, ki je pred kratkim obiskal Nizozemsko in raziskoval ter se pogovarjal z osebami, ki so bile na katerikoli način povezane s Coerverjem, ki je umrl leta 2011 (rodil se je leta 1924). »Pred nekaj leti sem se odločil za doktorat na Fakulteti za šport v Ljubljani. Posvetil ga bom Coerverju, s katerim sva bila obenem zelo dobra prijatelja. Žal so ga premalo cenili. Zdaj pa vsi dejansko uporabljajo njegovo metodo. Tudi največji klubi na svetu. Začenši z Barcelono, Manchestrom Cityjem in drugimi. Johan Cruyff je pred smrtjo izjavil največjemu nizozemskemu časopisu, da morajo vsi začeti uporabljati Coerverjevo metodo,« nam je še zaupal Frandolič.

Dario Frandolič
Dario Frandolič

Dario, ali je morda vse to povezano tudi s ponovnim vzponom nizozemskega prvoligaša Ajaxa, ki se je uvrstil v osmino finala lige prvakov?

Ajaxov način dela je zelo podoben tistemu, ki ga je podpiral Coerver. To se pravi napadalni nogomet. Oče takega načina igranja ni Cruiff, ampak Wiel Coerver. Cruiff se je zgledoval po Wielu. To sem raziskoval in imam tudi dokaze. Četudi moram dodati, da Ajax je med redkimi klubi, ki ne uveljavlja Coerverjeve metode.

Ali bi se morda drznili napovedati, kakšen nogomet bomo gledali čez dvajset let?

To bo predvsem za delo z mladimi stoletje Wiela Coerverja. Ta metoda dela se bo še bolj uveljavila. Igra ena na ena bo vedno bolj odločilna. Slednja je za televizije tudi zelo privlačna in spektakularna. Vrhunski nogomet bo vse bolj temeljil na individualnem znanju. Do izraza bodo prišli tehnično dovršeni igralci. Ne bo prostora za tiste grobe in robate. Pomembna bo hitrost pri izvajanju tehničnih gibov. In to se bo dalo naučiti le v otroških letih. Če bo nekdo to zamudil po dvanajstem letu starosti, ne bo nikoli več nadoknadil. Upam si trditi, da bo več Messijev in Ronaldov.

Več v današnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava