Torek, 16 julij 2024
Iskanje

Philipsen dobil sprint, Pogačar deveti

Slovenski as je ohranil rumeno majico

12. jul. 2024 | 17:34
Dark Theme

Belgijec Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) je zmagovalec 14. etape kolesarske dirke po Franciji. Na trasi od Agena do Pauja (165,3 km) je slavil po sprintu preostanka glavnine. V skupnem vodstvu je pred koncem tedna in etapama v Pirenejih ostal slovenski zvezdnik Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), ki je etapo sklenil na devetem mestu.

Etapa je bila od samega začetka zelo hitra s številnimi dogodki tako v begu kot v glavnini. Kljub vetru in močnim kolesarjem v ospredju je na koncu pričakovano prišlo do sprinta večjega dela glavnine v Pauju.

V mestu pred Pireneji, ki je še 75. leto gostilo bodisi začetek bodisi konec etape na Touru, je imel največ moči v sprintu Philipsen, ki je drugič slavil na letošnjem Touru, skupno pa 48. v karieri.

Okoli 600 m do konca je prišlo do novega padca, a zaostankov zaradi pravila zadnjih kilometrov organizatorji niso pripisali. Nekoliko se je zadržal tudi Danec Jonas Vingegaard (Visma-Lease a Bike), a ni bil udeležen v padcu in zaostal 35 sekund. Težavam se je izognil Pogačar, ki je bil z najboljšimi in na koncu sprintal ter osvojil deveto mesto.

Drugi je bil tako kot v četrtkovi etapi Belgijec Wout Van Aert (Visma-Lease a Bike), tretji pa Nemec Pascal Ackermann (Israel-Premier Tech). Sprintal je še en Slovenec Luka Mezgec (Jayco-AlUla), ki je bil 11., potem ko je že pred tem zaostal njegov sprinterski kapetan Nizozemec Dylan Groenewegen.

V skupnem seštevku kljub stresni etapi ni prišlo do sprememb pri vrhu. Še naprej je v vodstvu Pogačar, ki ima 1:06 minute naskoka pred Belgijcem Remcom Evenepoelom (Soudal Quick-Step) in 1:14 pred Dancem Jonasom Vingegaardom (Visma-Lease a Bike). Vsi ostali zaostajajo že več kot štiri minute.

Pred etapo je odstopil slovenski as Primož Roglič, ki je v četrtek grdo padel. Danes je njegova ekipa Red Bull-BORA-hansgrohe potrdila, da zaradi udarcev in poškodb Kisovčan ne bo startal.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava