Torek, 17 september 2024
Iskanje

V Idriji danes steklo snemanje novega Cvitkovičevega filma Hotel Alkohol

Film bodo v drugi polovici septembra in prvih dneh oktobra snemali v prostorih bolnišnice in njeni okolici ter na drugih lokacijah po mestu

Idrija |
16. sep. 2024 | 16:42
Dark Theme

V parku pred Psihiatrično bolnišnico Idrija je danes padla prva klapa novega slovenskega igranega filma Hotel Alkohol. Film bodo v drugi polovici septembra in prvih dneh oktobra snemali v prostorih bolnišnice in njeni okolici ter na drugih lokacijah po mestu.

Scenarist in režiser filma Jan Cvitkovič je pojasnil, da snemajo po 17 verziji njegovega sinopsisa. Skozi proces pisanja scenarija se mu je izoblikovala želja, da bi s filmom določene skupine ljudi približal »povprečnemu« človeku. »Glavni liki so alkoholik, narkomanka in psihiatrični bolnik. Že vse življenje so mi blizu ljudje iz teh skupin. Ti trije liki se srečajo v psihiatrični bolnici, se povežejo in zaradi niza dogodkov odločijo, da bodo zbežali. Cilj je morje, končajo pa povsem nekje drugje. Gre za dramo, ki ima tudi kar nekaj komičnih elementov, a ti niso »na prvo žogo«, ampak izhajajo iz resnih okoliščin,» je pojasnil Cvitkovič.

Prav detabuizacija je ključno vodilo tega filma, ki pa se lahko zgodi le skozi prizmo inteligentnega humorja. Kot je ob začetku snemanja filma v Idriji povedal Cvitkovič, želi, da se v gledalcu zgodi to, kar se je njemu ob snemanju pred kratkim dokončanega dokumentarnega filma o odvisnikih, saj je skozi snemanje izgubil vse predsodke o njih ter jih vzljubil. Zgolj in samo obsojanje »obrobnežev«, ki se soočajo z odvisnostmi nikoli ni bilo in ne bo plodno, meni režiser.

Da je za prizorišče snemanja izbral Idrijo, ni naključje, saj je, po rodu sicer iz Tolmina, obiskoval idrijsko gimnazijo in štiri leta bival v tamkajšnjem dijaškem domu. Prijetno ga je presenetil tudi pozitiven odziv vodstva Psihiatrične bolnišnice Idrija, ko mu je predstavil svojo željo, da bi film snemali v in na območju bolnišnice. »Vsi so me svarili, da je težko ali skoraj nemogoče dobiti dovoljenje za snemanje v aktivni psihiatrični bolnišnici, jaz pa sem se odločil, da bom vseeno poskusil. In kar se je zgodilo, je bil sanjski razplet. Vodstvo in ostali v bolnišnici nam res gredo na roko in se jim želim zahvaliti za vse, kar so in še bodo naredili za nas,» je poudaril režiser.

V glavnih vlogah nastopajo Medea Novak, ki upodablja narkomanko, Drago Milinović v vlogi psihiatričnega bolnika in Gregor Baković, ki igra alkoholika. Slednji je v pogovoru z novinarji, ki so danes na prvi snemalni dan obiskali prizorišče pred PB Idrija, med drugim izpostavil pomen izkušnje in senzibilnosti igralca, da lažje prepričljivo »stopi« v vlogo. »Cvitkovič rad pri svojih likih črpa iz osebnih izkušenj. Tudi mene ni izbral naključno. V začetku si nekoliko v zadregi. Če hočeš biti pristen, verjeten, moraš biti naraven, če želiš biti naraven, moraš črpati in vlogo, da bi bila prepričljiva, graditi iz svojih osebnih spominov, referenc, izkušenj. Ko se znebiš predsodkov in sprostiš, pa je igra v veselje. In tako je tudi s to vlogo.«

Od skupno 35 snemalnih dni bodo film Hotel Alkohol 20 dni snemali v Idriji, preostale kadre pa bodo posneli kot film ceste. Zaključili bodo v Ajdovščini.

Filmska ekipa, ki bo delala pod okriljem produkcijske hiše Staragara, ima za film zagotovljenih 620.000 evrov iz sklada Slovenskega filmskega centra in 122.000 evrov iz razpisa TV Slovenija, k sodelovanju pa so pritegnili tudi koproducente iz Hrvaške, Italije in Nemčije.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava