Sobota, 07 september 2024
Iskanje

»Slovenska manjšina naj izkoristi trenutek«

Dejan Valentinčič napisal obsežno in zelo dokumentirano monografijo o varstvu manjšin v Sloveniji in sosednjih državah

7. sep. 2024 | 15:07
Dark Theme

Slovenija pri pravni zaščiti svojih dveh avtohtonih narodnih manjšin - italijanske in madžarske - sodi na sam evropski vrh. Nekaj zelo pomembnih praks in določil (npr. po ustavi zajamčeno manjšinsko predstavništvo v parlamentu) je podedovala od Jugoslavije, za druge je poskrbela sama, zato jo lahko štejemo za manjšinam naklonjeno državo.

Eno je sicer pravno-zakonski okvir, ki temelji na visokih mednarodnih standardih, drugo so številke, ki glede pripadnikov italijanske skupnosti niso ravno spodbudne, prej nasprotno. A tukaj ne gre za vprašanje prava, temveč za nenaklonjene demografske okoliščine, ki jih, čeprav v drugih oblikah, močno čutimo tudi Slovenci v Italiji.

Naslovnica knjige
Naslovnica knjige

Monografija Dejana Valentinčiča Slovensko manjšinsko varstvo v primerjalni perspektivi predstavlja enega najbolj popolnih pregledov manjšinske pravne problematike v samostojni Sloveniji. Avtor, poklicni pravnik, si je znanje in izkušnje nabral pri domačih in mednarodnih raziskovalnih ustanovah, v prejšnji slovenski vladi je bil državni sekretar na ministrstvu za Slovence v zamejstvu in po svetu. Knjigo, ki obsega 345 strani, so spomladi izdali inštitut ASEF za izobraževanje in raziskovanje ter Mohorjeve družbe iz Celja, Gorice in Celovca.

Valentinčič je glede Slovencev v Italiji prepričan, da bi morala manjšina sebi v prid izkoristiti napovedana nova volilna zakona na državni in deželni ravni.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava