Torek, 16 julij 2024
Iskanje

Rezijanske melodije v jazz preobleki

Matjaž Kafol je na Nizozemskem prvič izvedel svojo skladbo Rezija 1

11. jul. 2024 | 17:08
Dark Theme

Na Umetnostni akademiji Codarts v Rotterdamu je s koncertom avtorske glasbe ravnokar zaključil študij jazz pozavne Matjaž Kafol, na njem pa predstavil tudi svojo najnovejšo skladbo, homaž bogati rezijanski kulturni zakladnici.

Glasbenik (1992), po rodu Tržačan, se je z glasbo začel ukvarjati v vrstah Glasbene šole Komen, s kompozicijo pa, ko se je po študiju klasične pozavne na Akademiji za glasbo v Ljubljani odločil, da se preizkusi v jazzu, in odšel na Nizozemsko. Na diplomskem koncertu je, poleg skladb, ki so nastale v zadnjih dveh letih, prvič predstavil svojo najnovejšo, z naslovom Rezija 1.

Zametek širšega projekta

Gre za zametek širšega projekta, v katerem Kafol razvija lastno metodo uporabe elementov iz ljudske zakladnice v jazz glasbi. Za teorijo, ki jo je razvil v diplomski nalogi, se je naslonil na literaturo tržaškega skladatelja Pavleta Merkuja ter na izkušnje pevke in umetnice Ljobe Jenče.

Skladba Rezija 1 za šestčlansko jazz zasedbo povzema motive iz pesmi Jnen čeua jti gnà, po predlogi Merkujeve priredbe za pevski zbor.

Kafol namerava nadaljevati po tej poti, saj, kot je sam poudaril, je po eni strani pomembno širiti poznavanje domače glasbene tradicije onkraj naših meja, po drugi pa prispevati k njenemu ohranjanju in pravilnemu vrednotenju na domačih tleh.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava