Petek, 12 julij 2024
Iskanje

Narazen, a vendarle skupaj

Danes se na www.knjiznisejem.si začenja 36. slovenski knjižni sejem

23. nov. 2020 | 7:33
Dark Theme

Kdor je kdaj prestopil prag Cankarjevega doma v dneh, ko se v njem dogaja Slovenski knjižni sejem, pozna občutek: stojnica pri stojnici, kilometri živobarvnih knjižnih polic, med njimi trume šoloobveznih otrok (med tednom) oziroma mladih družin, dedkov, babic in obiskovalcev vseh starosti (med vikendom), pogovori, predstavitve knjig, koncerti, predstave. Hrupno, vroče ... po večurnem postajanju ob stojnicah tudi utrujajoče in z vrečkami knjig oteženo. A Slovenski knjižni sejem je vedno prijetno doživetje.

V koronačasu taka doživetja niso dovoljena. 36. Slovenski knjižni sejem, ki bi moral biti letos posvečen svetovni popotnici in pisateljici Almi M. Karlin, se je moral prilagoditi splošnemu trendu: vrata Cankarjevega doma bodo danes ostala zaprta, zato pa se bodo odprla tista (skoraj) vsemogočnega spleta. Od Alme Karlin je ostala samo likovna podoba (na fotografiji), ki jo je ustvarila slikarka kitajsko-slovenskega rodu Huiquin Wang (z Alminim osemletnim potovanjem okoli sveta se lahko sicer bralci Primorskega dnevnika seznanijo vsako drugo sredo v rubriki Na poti z Almo Karlin), od sejma pa veliko več.

Slovenski knjižni sejem bo prvič v zgodovini potekal na spletni strani www.knjiznisejem.si. Danes ob 12. uri ga bo uvedla poslanica Andreja Predina za Cicifest, uradno odprtje pa bo 18. uri v obliki literarnega večera z izbranimi povabljenimi književniki: Barbaro Korun, Borutom Gombačem, Markom Levačićem in Nušo Ilovar. Otvoritveni nagovor bo imel pesnik Niko Grafenauer, ki mu bodo tudi sicer ob 80. rojstnem dnevu pripravili posebno prireditev (v torek ob 17. uri). Vseh spletnih dogodkov naj bi bilo več kot 100, od katerih jih bodo 14 prenašali ob določenem času (dogodki bodo že vnaprej posneti), ogledati pa si jih bo mogoče ves čas spletnega knjižnega sejma, ki se bo sklenil v nedeljo, 29. novembra.

Na sejmu, ki v duhu časa poteka pod geslom Narazen, a vendarle skupaj, se bo predstavilo 97 založb, med njimi tudi založbe Slovencev v Italiji – Goriška Mohorjeva družba, Mladika in Založništvo tržaškega tiska (več o njihovi bogati ponudbi si lahko preberete v nedeljski izdaji dnevnika).

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava