Nedelja, 14 julij 2024
Iskanje

Borisa Pahorja naj ne bi bilo na frankfurtskem knjižnem sejmu

Literarna zgodovinarka Urška Perenič je kritična do programskih izbir

23. jun. 2023 | 8:44
Dark Theme

Urška Perenič, literarna zgodovinarka in univerzitetna profesorica, ki je bila članica programsko-projektne skupine za letošnji Frankfurtski knjižni sejem (FKS), kjer bo Slovenija častna gostja, opozarja, da dela Borisa Pahorja ne bodo del programa, s katerim se bo Slovenija predstavila na sejmu. Po njenih besedah gre za zamujeno priložnost. To je za STA povedala ob robu sredinega odprtja razstave o Pahorju v državnem zboru v Ljubljani; postavili so jo na pobudo evroposlanca Matjaža Nemca, podprle so jo in vsebinsko sooblikovale ustanove Slovencev v Italiji, med temi tudi Primorski dnevnik.

Ena izmed zvezd sejma

Prvi seznam slovenskih avtorjev, ki bodo na FKS, je bil že objavljen. Na njem Borisa Pahorja, čigar dela so bila prevedena v več kot 20 jezikov, ni. Po mnenju Urške Perenič tako eminentnega avtorja, kot je Boris Pahor, preprosto ni bi smeli zaobiti. Po njeni presoji bi bilo najprimerneje, da bi Pahorja na FKS predstavili z različnih vidikov: tako kot samohodca kot tržaškega Slovenca, zamejskega avtorja in hkrati tudi kot svetovnega avtorja, avtorja 20. stoletja, vpetega v večkulturni prostor in hkrati velikega Slovenca. »Njegovo 108 let trajajoče življenje je pravzaprav zgodovina v malem,« je povedala in dodala, da morda tiči razlog za neumestitev na seznam v tem, da Pahor ne sodi me t. i. »popularne avtorje, ima pa zagotovo opraviti veliko z vprašanjem etike«.

Pojasnila je, da je bila sama tako članica programsko-projektne skupine, ki se je ukvarjala z izborom knjig, ki se ponudijo nemškim založnikom, kot tudi produkcije skupine, ki se je posvečala načrtovanju literarnih dogodkov na FKS. Kot je še povedala literarna zgodovinarka in dolgoletna Pahorjeva sodelavka in sogovornica, je bila na pobudo bivšega kuratorja programa Slovenije na FKS 2023 Igorja Grdine podana pobuda, da bi bil zadnji sejemski dan v Frankfurtu posvečen prav Borisu Pahorju kot eni izmed zvezd sejma.

Sokurator programa Miha Kovač kot član iste programsko-projektne skupine kot Perenič je zagotovo vedel za načrtovanje omenjenega dogodka, meni literarna zgodovinarka, »sedaj pa vse tako kaže, da Pahorja očitno na Frankfurtu ne bo«. Spomnila je še na številne nagrade in odlikovanja, ki jih je za svoje delo doma in v tujini prejel Pahor, kar je dokaz, da je svetovni avtor, ki se ponaša s številnimi prevodi, še posebej pa je utrjen v francosko govorečem prostoru.

Več v današnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava