Torek, 16 julij 2024
Iskanje

Zahtevno etapo Vingegaard dobil pred Pogačarjem

Primož Roglič je padel nekaj kilometrov pred ciljem in osvojil četrto mesto

10. jul. 2024 | 16:48
Dark Theme

Danski kolesarski as Jonas Vingegaard (Visma-Lease a Bike) je zmagovalec 11. etape dirke po Franciji. Na zelo zahtevni trasi od Evaux-les-Bainsa do Le Liorana je Danec po 211 km v sprintu slavil za nekaj centimetrov pred slovenskim zvezdnikom Tadejem Pogačarjem. Primož Roglič je bil po padcu nekaj km pred ciljem četrti.

Petindvajsetletnik s Klanca pri Komendi si je po napadu na Puy Mary in nato spustu do predzadnjega vzpona že nabral 30 sekund naskoka, a nato vso prednost izgubil na klancu Pertus. V ciljnem sprintu je moral nato priznati premoč dvakratnemu zaporednemu zmagovalcu Toura.

Vingegaard je ciljno črto prečkal pol kolesa pred Pogačarjem in se podpisal pod 35. zmago v karieri, prvo na letošnjem Touru in skupno četrto na francoskih pentljah.

Tretje mesto je z zaostankom 25 sekund zasedel Belgijec Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) in s tem omejil škodo ter zadržal drugo mesto v skupnem seštevku. Roglič je padel tri kilometre pred koncem na spolzkem spustu in takrat izgubil stik z Belgijcem. Na koncu je zaostal 55 sekund.

Pogačar je v skupnem seštevku pred najbližjim zasledovalcem povišal prednost. Evenepoel zdaj namreč zaostaja 1:06 minute, Vingegaard pa je po seštevku bonifikacij zmanjšal zaostanek za sekundo, zdaj ta znaša 1:14 minute. Roglič je izgubil največ časa med najboljšo četverico in je zdaj 2:45 minute za devet let mlajšim rojakom.

V četrtek bo na sporedu ravninska etapa, v kateri se bodo po vsej verjetnosti znova pomerili najboljši sprinterji. Potekala bo od Aurillaca do Villeneuve-sur-Lota (203,6 km).

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava