Petek, 27 september 2024
Iskanje

V 1. AL Breg in Sovodnje

Konec tedna se bo začelo prvenstvo 1. amaterske lige, ki bo letos krajše (in težje)

Dolina |
26. sep. 2024 | 8:31
Dark Theme

V elitni ligi bodo konec tedna igrali že peti prvenstveni krog, v promocijski ligi tretji. Prihajajoči vikend pa se bodo šele začela prvenstva 1., 2. in 3. amaterske lige, ki se vrača po treh letih.

V 1. amaterski ligi bosta letos igrali dve ekipi slovenskih društev. Dolinski Breg, ki ga letos vodi urugvajski trener Daniel Bertucci (zamenjal je Roberta Biloslava), ter Sovodnje, pri katerem sedi na klopi potrjeni Nicola Trangoni.

Zaradi reforme prvenstev (v sezoni 2026/27 bosta le dve skupini v 1. AL) bo letošnja sezona posebna in krajša. Prvi del se bo po trinajstih krogih končal 22. decembra. Drugi del pa se bo začel šele 2. februarja. Zadnji krog rednega dela pa bo 11. maja.

V promocijsko ligo bodo napredovali zmagovalci vseh treh skupin. Drugo in tretjeuvrščene ekipe pa bodo igrale play-off. Napredovanje s pomočjo dodatnih tekem pa bo odvisno od izpadov deželnih ekip iz D-lige. V nižjo ligo pa bo izpadlo kar pet ekip. V primeru enega, dveh ali treh izpadov pa bo iz 1. AL izpadlo šest ekip. Skratka: sezona bo kratka, a kot kaže dinamična in naporna.

Nogometaši Sovodenj bi radi v letošnji sezoni izboljšali lansko četrto mesto. »Nekako tako. Obdržali smo jedro ekipe in jo še dopolnili. Resnici na ljubo ne vem, kako je z drugimi moštvi. Solidne ekipe naj bi bile Romana Bisiaca, SanPier in Centro Sedia,« je dejal spremljevalec ekipe Marko Fajt. Belo-modri bodo v nedeljo igrali v Villi Vicentini proti Domiu. Sovodenjsko igrišče bo nared 13. oktobra.

V Bregovem taboru pa se v začetku sezone soočajo z drugimi težavami. Kot kaže bodo morali v Dolini zaradi zdravstvenih težav Bertuccija že poiskati drugega trenerja. V nedeljo bo na uvodni tekmi v Škocjanu ob Soči proti Romani Bisiaci bržkone sedel na klopi pomočnik Mauro Bursich. »Ko bomo rešili te težave, se bomo osredotočili na prvenstvo, ki bo letos težavno. Ciljamo na obstanek v ligi,« je dejal načelnik Bregove nogometne sekcije Giuliano Prašelj.

Prvi derbi bo v Dolini, 20. oktobra, povratni pa v Sovodnjah 23. februarja.

V današnji (četrtkovi) izdaji Primorskega dnevnika boste lahko prebrali tudi postavi Brega in Sovodenj

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava