Sreda, 17 julij 2024
Iskanje

Pogačar in Evenepoel napadla Vingegaarda, etapa ubežniku Carapazu

Vodilni kolesar na dirki po Franciji, slovenski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je tudi v etapi, ki je pripadla ubežnikom, napadel svoje najbližje tekmece

17. jul. 2024 | 17:19
Dark Theme

Etapo od Saint-Paul-Trois-Chateauxja do Superdevoluyja (177,8 km), v kateri so na svoj račun četrtič na tem Touru prišli ubežniki, je v zadnjih kilometrih z nepričakovanim napadom zaznamoval tudi Pogačar.

Na prelazu Noyer se je hitro odlepil od obeh najbližjih tekmecev v seštevku Danca Jonasa Vingegaarda (Visma-Lease a Bike) in Evenepoela (Soudal Quick-Step), a sta ga slednja na spustu pred ciljnim klancem na Superdevoluy (3,8 km/5,9 %) ujela.

Proti vrhu je napadel Evenepoel, loviti pa ga je moral Vingegaard. Pogačar je Dancu, ki je bil v težavah, a imel na zadnjem klancu pomoč treh ekipnih kolegov iz bega, ves čas le sledil. Belgijec je ciljno črto prečkal z zaostankom 7:13 minute, Pogačar je nato odsprintal in se odlepil Vingegaardu. Za Evenepoelom je zaostal deset sekund, Vingegaard pa 12.

V skupnem seštevku je tako Pogačar za dve sekundi povišal prednost pred Vingegaardom, ki zdaj zaostaja 3:11 minute, medtem ko se je Evenepoel obema malenkost približal in zdaj zaostaja 5:09 minute.

Precej pred njimi so za etapno zmago obračunali ubežniki. Ti so sicer potrebovali dolgo časa, da so vzpostavili uspešen beg. Šele v zadnjih 60 km oziroma po vmesnem sprintu se je v ospredju znašlo več kot 50 kolesarjev, medtem ko je glavnina popustila in jim omogočila veliko prednost.

V boju za zmago je bilo v zahtevnih zadnjih 40 km več različnih skupin z relativno majhnimi razlikami, odlepila pa sta se Britanec Simon Yates (Jayco AlUla) in Carapaz. Ta je nato pobegnil Britancu in kolesaril proti 23. zmagi v karieri in prvo na Touru. Z njo je postal 110. kolesar z etapnimi zmagami na vseh tritedenskih dirkah. Drugi je bil Yates (+0:37), tretji pa član Movistarja, Španec Enric Mas, ki je zaostal 57 sekund.

V begu sta bila sicer tudi Slovenca Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) in Luka Mezgec (Jayco AlUla), a sta na prvem od treh kategoriziranih klancev izgubila stik. V službi svoje ekipe Visma-Lease a Bike je bil ves dan Jan Tratnik.

V četrtek bo na sporedu razgibana 18. etapa, ki bo kolesarje popeljala od Gapa do Barcelonnetta (179,5 km). Premagati bodo morali 3100 višinskih metrov, na papirju pa bi morala ustrezati ubežnikom.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava