Sobota, 27 julij 2024
Iskanje

Iz FJK potuje v Pariz 16 športnikov, dvakrat več je žensk

Olimpijske igre se bodo v Parizu začele v petek, 26. julija

FJK |
23. jul. 2024 | 8:34
Dark Theme

Italijanska olimpijska odprava bo na pariških olimpijskih igrah rekordna. Na Igre potuje letos 304 tekmovalcev in tekmovalk (vključno z rezervami), torej 20 več kot v Tokio. Med nastopajočimi državami bo Italija po številu športnikov in športnic na sedmem mestu.

Furlanijo - Julijsko krajino bo v Parizu zastopalo 16 športnikov, 11 tekmovalk in 5 tekmovalcev.

Med njimi bo tudi tržaška Slovenka Jana Germani, ki si je med Slovenci v Italiji priborila olimpijski nastop po Danilu Žerjalu (Cereali), Pinu Kressevichu, Ediju Podberščku, Juriju Ursicu, Mateju Cernicu, Arianni Bogatec in Claudii Coslovich. Članica vojne mornarice in TPKSirena bo edina jadralka iz Furlanije - Julijske krajine. S sotekmovalko z Gardskega jezera Giorgio Bertuzzi odhaja v Marseille z visokimi cilji. Nastope v razredu 49er FX bosta začeli v nedeljo, 28. julija.

Zadnja Slovenca v Italiji z olimpijskim nastopom sta bila metalka kopja Claudia Coslovich in odbojkar Matej Cernic v Atenah 2004. Cernic ostaja zaenkrat s kolesarjem Ursicem (Tokio 1964) edini, ki se je z olimpijskih iger vrnil s kolajno.

Ostali deželni olimpijci so: Michela Battiston (sabljanje), Luca Braidot (kolesarstvo), Stefania Buttignon (veslanje), Elena Cecchini (kolesarstvo), Alice Gnatta (veslanje), Jonathan Milan (kolesarstvo), Manlio Moro (kolesarstvo), Mara Navarria (sabljanje), Alex Ranghieri (odbojka na mivki), Matteo Restivo (plavanje), Giulia Rizzi (sabljanje), Antilai Sandrini (break dance), Asya Tavano (judo), Veronica Toniolo (judo) e Sintayehu Vissa (atletika).

Največ olimpijcev bo letos prispevala videmska pokrajina (9), Trst in Gorica po dva, Pordenon tri. Z Vidma prihaja meddrugim kar sedem od 11 olimpijk, kar uvršča pokrajino po raziskavi skupine PTS na visoko tretje mesto v Italiji po številu olimpijk glede na število prebivalcev. Boljši sta le pokrajini Savona in Livorno.

Po številu potnikov je Videm osmi, absolutno pa je najdonosnejša rimska pokrajina. V tej razvrstitvi je Trst šele na 25. mestu, je pa mesto v zalivu še vedno vodilno po številu olimpijcev od Sydneyja 2000 do Pariza 2024.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava