Nedelja, 01 september 2024
Iskanje

Castrillu na Vuelti prva zmaga v karieri, Roglič ostaja na drugem mestu

Stanje med najboljšimi se ni spremenilo

29. avg. 2024 | 18:45
Dark Theme

Španski kolesar Pablo Castrillo (Kern Pharma) je zmagovalec 12. etape dirke po Španiji. Na trasi od Ourenseja do Manzanede (137,5 km) je bil najboljši iz ubežne deseterice. V ozadju med najboljšimi ni prišlo do napadov in posledično tudi ne razlik. Slovenski as Primož Roglič (Red Bull-BORA-hansgrohe) je ostal na drugem mestu.

V težko nadzorovanem začetku kratke etape so kolesarji potrebovali dobrih 40 km za vzpostavitev ubežne skupine desetih kolesarjev. Ti so nato ob počasnem ritmu v glavnini, ubežnikom je dovolila deset minut naskoka, lahko tudi obračunali za etapno zmago.

Napadi med ubežno deseterico so se vrstili eden za drugim, najtežja zadnja dva kilometra pa je Castrillo začel z okoli 30 sekundami naskoka pred četverico zasledovalcev. Ker je bilo v ozadju preveč spogledovanja pred zadnjimi skoki, je 23-letnik iz Jace zadržal prednost.

Do drugega mesta je prišel Britanec Max Poole (DSM-firmenich PostNL) z zaostankom osmih sekund, tretji je bil Španec Marc Soler (UAE Team Emirates), ki je zaostal 16 sekund.

Za Castrilla je bila to prva zmaga v karieri, s čimer je tudi ekipi Kern Pharma prikolesaril največjo zmago v karieri. Triindvajsetletnik je letos dirkal tudi na slovenski pentlji in tam v skupnem seštevku zasedel peto mesto.

V ozadju pravega pritiska na ekipo vodilnega kolesarja Avstralca Bena O’Connorja (Decathlon AG2R) ni bilo. Tudi ob večjih naklonih v zadnjih dveh kilometrih ni prišlo do napadov, zato so razlike v seštevku ostale enake.

O’Connor ima še naprej 3:16 minute naskoka pred Rogličem, Španec Enric Mas (Movistar) pa na tretjem mestu zaostaja 3:58 minute.

V petek bo na sporedu zahtevna gorska etapa od Luga do Puerto de Ancaresa. Kolesarji bodo morali v zadnjih dobrih 25 km najprej premagati Puerto de Lumeras (6,6 km/6 %) z bonifikacijami na vrhu in zaključni klanec na vrh Ancaresa (7,5 km/9,3 %).

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava