Torek, 16 julij 2024
Iskanje

Pred 100 leti se je rodila kraljica fada

Amalia Rodrigues je bila najbolj znana pevka fada in je to glasbeno zvrst ponesla v svet

23. jul. 2020 | 13:13
Dark Theme

Pred stotimi leti se je na današnji dan rodila portugalska pevka in igralka Amalia Rodrigues, ki je obveljala za kraljico fada. V več kot 50-letni glasbeni karieri je posnela 170 glasbenih albumov in proslavila fado po vsem svetu. V svetovno zgodovino glasbe se je vpisala kot ena najbolj prepoznavnih portugalskih umetnic. Čeprav je uradni datum njenega rojstva 23. julij, je sama rojstni dan praznovala 1. julija.

V drugi polovici 30. let minulega stoletja je začela peti na lokalnih prireditvah, leta 1939 pa je prvič nastopila kot profesionalna pevka, takrat že s skrajšanim imenom Amalia Rodrigues. Leta 1945 je posnela svojo prvo ploščo in v tem času veliko nastopala v Lizboni. Leta 1949 je nastopila v Parizu in v Londonu, leto pozneje pa še v Berlinu, Rimu, Trstu, Dublinu in Bernu. Pozneje je nastopala po vsem svetu, leta 1970 celo pred japonskim občinstvom.

Po vsem svetu je predstavljala fado - glasbeno zvrst, ki se je rodila v začetku 19. stoletja na ulicah Lizbone, kjer so živeli priseljenci iz portugalskih kolonij in oddaljenih vasi. V portugalščini fado pomeni usoda, pomen pa je vezan na portugalsko dušo. Izraža narodno občutenje hrepenenja, porojenega iz izgube nekdanje mogočnosti Portugalske. Fado je doživel največje trenutke mednarodne slave prav z Amalio Rodrigues.

Amalia Rodrigues se je preizkusila tudi v igranju. Svoj debut je imela leta 1940 v lizbonskem gledališču Maria Vitoria Theater, pozneje je nastopila v več operetah, zaigrala pa je tudi v več filmih, v nekaterih je tudi pela.

Umrla je 6. oktobra 1999. Na Portugalskem so jo počastili s tridnevnim državnim žalovanjem in ji namenili zadnji dom v lizbonskem panteonu, kjer počivajo največje portugalske osebnosti vseh časov, piše STA.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava