Torek, 16 julij 2024
Iskanje

»Slovenija je nedvomno opravila zelo dober debi«

Selektor nogometne reprezentance Slovencev v Italiji Mario Adamiče o Euru 2024 ter o sklepni fazi priprav na Europeado

Trst |
19. jun. 2024 | 11:31
Dark Theme

O nogometnem Euru 2024 smo se pogovorili s trenerjem Mariom Adamičem, ki se v vlogi selektorja reprezentance Slovencev v Italiji pripravlja na nastop na Europeadi.

Kako bi ocenili uvodna nastopa Slovenije in Italije na EP?

Italija je na trenutke, predvsem v prvem polčasu, kazala igro, ki jo je imela pod Mancinijevo taktirko. V drugem polčasu je nekaj zaškripalo, najbrž je padla telesna priprava. Slovenija pa je nedvomno opravila zelo dober debi. Morda bi lahko Slovenci na začetku tekme nekoliko več tvegali v napadu, v nadaljevanju tekme pa so zaigrali veliko bolj samozavestno.

Kdo izmed favoritov je na vas naredil največji vtis doslej?

Žal si nisem ogledal vseh tekem, tako da težko ocenim. Gledal sem Nemčijo, ki je začela prepričljivo, Anglija pa še ni pokazala svojega pravega obraza. Nisem videl prve tekme Španije, a vemo, da so Španci vedno nevarni.

Kateri je trenutni trend evropskega nogometa na najvišji reprezentančni ravni?

Prijetno me je presenetila Nemčija, ki igra s tremi zelo ozko postavljenimi napadalci, tako da se v napad z lahkoto vključujeta oba bočna branilca. To ji dopušča zelo raznoliko igro v napadu. Čeprav moram nemško igro še nekoliko preučiti, se mi zdi ta taktična novost kar zanimiva.

V ponedeljek (ob 11. uri pri TPK Sirena v Barkovljah, op. a.) bo predstavitev reprezentance Slovencev v Italiji pred Europeado. Je postava že dokončna?

Seveda. Čakamo še na dokončen odgovor Roberta Codromaza, ki je edini še v dvomu. V primerjavi z začetnim izborom sem v ekipo dodal Krasovega nogometaša Deana Pertota, ki je zamenjal poškodovanega Davida Coljo. Fantje so že popolnoma osredotočeni na nastop na Europeadi, kar je dokazala tudi ponedeljkova pripravljalna tekma v Vižovljah. Koncentracija je že na višku. Na zadnjih treningih bomo izpilili le še nekaj detajlov, predvsem pri akcijah s prostih strelov in kotov.

Ste zadovoljni z dosedanjim potekom priprav?

Absolutno. Idealno bi bilo, ko bi lahko odigrali še eno pripravljalno tekmo, a je v tem obdobju težko dobiti razpoložljive ekipe. Treningi so bili zelo konstruktivni. Zelo zanimivo in prijetno je bilo v Špetru Slovenov, kjer smo prejšnji teden sploh prvič trenirali.

Kam ciljate?

Visoko. Edina težava je v tem, da nastopamo v najtežji skupini. Furlani imajo zelo kakovostno ekipo in sodijo v ožji krog favoritov skupaj z Južnimi Tirolci. Če se želimo prebiti v izločilne boje, moramo osvojiti prvo mesto v skupini, saj bomo težko napredovali kot najboljša drugouvrščena ekipa, ker so druge skupine precej lažje. Ciljamo zato na prvo mesto, za kar pa moramo seveda premagati Furlane, s katerimi se bomo pomerili že na uvodni tekmi.

Celoten intervju v današnjem (sredinem) Primorskem dnevniku

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava