Ponedeljek, 15 julij 2024
Iskanje

Borut Ban za Pallacanestro Trieste do konca sezone

Jadranov košarkar bo najverjetneje nadomestil enega izmed tujih igralcev

Trst |
1. apr. 2019 | 6:40
Dark Theme

Za tržaški košarkarski klub Pallacanestro Trieste 2004 bo do konca sezone nastopal tudi Jadranov steber Borut Ban. Potem ko se je klub znašel v težavah prejšnji teden zaradi aretacije predsednika Alme Luigija Scavoneja, je usoda A-ligaša zelo negotova. Že takoj se je šušljalo, da bi lahko predčasno odslovili kakega dražjega košarkarja, saj potrebujejo v klubu še približno 600.000 evrov, da letošnjo sezono speljejo do konca. Do tega pa kaže, da bo res prišlo. Vodstvo kluba je sinoči po tekmi - in visoki zmagi s 97:80 - proti Cremoni sporočilo, da bo ekipo okrepil do konca sezone tudi Ban.

Za Jadranovega košarkarja, ki več let kraljuje v C-ligi gold, se je Pallacanestro Trieste že zanimal pred leti, ko je nastopal v B-ligi, Borut pa se tedaj ni odločil za preizkušnjo na višji ravni. Do »poroke« pa je naposled prišlo v kriznem obdobju kluba, ki se bo moral odpovedati kakemu košarkarju. Ker naj bi bili najdražji igralci ravno tujci (in primis Hrvoje Perić, Jamarr Sanders in Zoran Dragić), naj bi Pallacanestro Trieste odslovil ravno kakega tujega košarkarja, čeprav tega v klubu niso še potrdili, tako kot niso znane podrobnosti o Borutovi pogodbi. Ban pa naj bi bila prava - in poceni - zamenjava, saj je Tržačan, za nameček pa ima poleg italijanskega tudi slovensko državljanstvo. To je ključnega pomena, saj mora zaradi pravilnika košarkarske A-lige Pallacanestro Trieste zaključiti sezono s šestimi tujimi igralci in s šestimi Italijani, tako kot je začel prvenstvo. Kdo pa naj bi moštvo zapustil? Najverjetneje naj bi klub zapustil ali Hrvat Perić ali Slovenec Dragić, saj so se na družbenih omrežjih pojavile govorice, da bo Ban nadomestil košarkarja z območja nekdanje Jugoslavije. Območje, ki ga sam Borut zelo dobro pozna. Ni izključeno, da bi lahko Trst zapustila tudi dva tujca, kar pomeni, da bi lahko Pallacanestro Trieste najel še kakega »low cost« slovenskega košarkarja.

Boruta Bana smo zmotili včeraj. Novico nam je potrdil, ni pa izključeno, da bi ga lahko še gledali v Jadranovem dresu v končnici C-lige gold v letošnji sezoni. Pravilnik dovoljuje namreč igralcu, da lahko nastopa sočasno za klub iz A-lige in za ekipo, ki igra vsaj dve ligi nižje, če se poklicni klub ne uvrsti v končnico prvenstva, na katero sicer košarkarji trenerja Eugenia Dalmassona še vedno ciljajo. Ali smo torej Boruta zadnjič gledali v Jadranovem dresu v soboto proti Arzignanu, bo odvisno od končne uvrstitve Pallacanstra Trieste. Sicer naj Jadranovi navijači ne skrbijo, saj se bo Ban najverjetneje v prihodnji sezoni vrnil »domov«. »Nikoli več ne bom imel možnosti, da okusim igranje oziroma že samo treniranje v družbi poklicnih košarkarjev. Dogovorili smo se z odborom, dali pa so mi zeleno luč, saj je tovrstna izkušnja tudi zelo lepa priložnost za promocijo projekta Jadran,« je povedal Borut Ban, ki je v soboto za Jadran proti Arzignanu igral le 15 minut, da bi ne tvegal kake poškodbe, saj bi mu lahko preprečila prestop v novi klub. Jadran naj bi sicer ne prejel nikakršne odškodnine v luči meddruštvene solidarnosti. Ne gre pa izključiti možnosti, da bi lahko košarkarji trenerja Bobana Popoviča v zameno odigrali vsaj eno tekmo končnice C-lige gold v športni dvorani Allianz Dome.

Več v jutrišnji Športni prilogi Primorskega dnevnika.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava