Ponedeljek, 23 september 2024
Iskanje

Ministrstvo: Razpis za šole bo

18. mar. 2016 | 20:57
Dark Theme

Razpis za slovenske šole bo. Tako so 18. marca v kabinetu italijanske ministrice za šolstvo Stefanie Giannini zagotovili poslanki Tamari Blažina. To je Blažinova isti dan sporočila tudi na sestanku s predstavniki Sindikata slovenske šole, ki so ob letošnjem vsedržavnem razpisu opozorili na pomanjkanje posebnega razpisa za slovenske šole, ki ga predvideva ministrski odlok, ki obravnava problematiko našega šolstva.
Blažinovi je zagotovilo dal namestnik vodje kabineta ministrice Rocco Pinneri. Dosedanjemu pomanjkanju razpisa so botrovale težave pri določitvi kontingenta oz. števila mest, ki bi prišla v poštev za slovenske šole, je Blažinovi dejal Pinneri, ki je dal zagotovilo, da razpis bo in to za vsa tista mesta - bilo naj bi jih okoli sedemdeset - ki bodo razpoložljiva oz. se tičejo pokrivanja potreb slovenskih šol v prihodnjem triletju, kot so le-te navedene v novih triletnih načrtih šol.
Drugače poslanka ugotavlja, da pri zapletu z razpisom ni prišlo do pretoka informacij med Trstom in Rimom, zanjo pa je vsekakor nesprejemljivo, da se slovenskim šolnikom sugerira, naj se prijavijo na »italijanski« razpis. Da bi se prizadeti slovenskimi šolniki taki prijavi izognili si bo prizadeval tudi Sindikat slovenske šole, ki se je v zvezi z vprašanjem razpisa odločil seznaniti tudi generalno konzulko Republike Slovenije v Trstu Ingrid Sergaš in slovensko veleposlaništvo v Rimu.
V zvezi z razpisom se je oglasil tudi Svet slovenskih organizacij, katerega predsednik Walter Bandelj je svojo zaskrbljenost izrazil v pismu, ki ga je naslovil na vodjo Urada za slovenske šole Igorja Giacominija.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava